Απολογισμός 3ης Ανοιχτής Εκδήλωσης για το ΣΒΑΚ Θήβας

Απολογισμός 3ης Ανοιχτής Εκδήλωσης για το ΣΒΑΚ Θήβας
Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 3η Ανοιχτή Εκδήλωση Ενημέρωσης και Διαβούλευσης, στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Θηβαίων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, υπάλληλοι του Δήμου, εκπρόσωποι σχολείων, φορέων και απλοί πολίτες.

Σκοπός της Εκδήλωσης

Σε πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά ζητήματα, όπως αυτό της αστικής κινητικότητας, είναι πολύ σημαντική η συνεχής καταγραφή των απόψεων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών και η κατανόηση της οπτικής του καθενός, για τη συνδιαμόρφωση μιας πρότασης κατά το δυνατόν συμπεριληπτικής. Επιπρόσθετα, βρισκόμενοι στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του ΣΒΑΚ η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση κρίνεται μείζονος σημασίας εφόσον περνάμε από το όραμα σε συγκεκριμένα μέτρα με βάση τα τοπικά δεδομένα.
Οι κύριοι στόχοι της 3ης ανοιχτής διαβούλευσης ήταν:
1. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τις μέχρι τότε εργασίες και παραδοτέα του ΣΒΑΚ.
2. Να γίνει παρουσίαση και διαβούλευση επί του Οράματος και των Προτεραιοτήτων του ΣΒΑΚ.
3. Να γίνει διαβούλευση επί της προκαταρκτικής πρότασης μέτρων.
Εκτός των παραπάνω, στόχος επίσης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των φορέων και της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ, ώστε να συμπεριληφθούν και να καταγραφούν οι προτάσεις αλλά και οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας πάνω στον προτεινόμενο σχεδιασμό.

Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Γ. Αναστασίου και τον Υπεύθυνο Διαβούλευσης του ΣΒΑΚ κ. Κ. Αναγνωστόπουλο.
Ακολούθησε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τις παρουσιάσεις του μέχρι τώρα σχεδιασμού από τους αναδόχους. Αρχικά, ο κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της Σύμπραξης Αναδόχων (Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος MSc, Συντονιστής Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus) παρουσίασε το όραμα και τις προτεραιότητες για το ΣΒΑΚ της Θήβας.
Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος της Σύμπραξης Αναδόχων, κ. Θεόδωρος Μαυρογεώργης (Συγκοινωνιολόγος MSc από την MSM Consulting) εστίασε στα βήματα και τα μέτρα που προτείνονται με γνώμονα τις μέχρι τώρα καταγραφές και αναλύσεις της ομάδας έργου.
Τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ:
Κοσμά Αναγνωστόπουλου
Θεόδωρου Μαυρογεώργη
Μετά τις παρουσιάσεις του 1ου  μέρους της εκδήλωσης ακολούθησε διαδραστικό εργαστήριο με την συμμετοχή όλων με κεντρικό άξονα την αντιστοίχιση μέτρων και προτεραιοτήτων. Το συντονισμό της δράσης ανέλαβε η κ. Εύα Φιλανθρωποπούλου, με την υποστήριξη της κ. Ελένης Καραπάνου (ομάδα Συνηχήσεις).

Αποτελέσματα 3ης Ανοιχτής Διαβούλευσης

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε από την Εύα Φιλανθρωποπούλου με ενημερωτική παρουσίαση του εργαστηρίου προς τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε υποομάδες όπου έγινε επεξηγηματική ανάγνωση των μέτρων, δοσμένων σε συνοπτικούς υπέρτιτλους, από τους ανάδοχους και μέσω διαλόγου με τους πολίτες αντιστοιχήθηκαν με προτεραιότητες, ορίζοντας ποιες προτεραιότητες καλύπτονται από τα μέτρα.
Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά αυτά που καταγράφηκαν από τους πολίτες και τους/τις εκπροσώπους φορέων:
Στην συνέχεια η διαβούλευση συνεχίστηκε σε ολομέλεια, όπου με βάση τον κοινό πίνακα που σχηματίστηκε, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες συζήτησαν και απάντησαν πάνω στα εξής ερωτήματα:
1) Τα μέτρα καλύπτουν τις προτεραιότητες και το όραμα για το Δήμο τους;
2) Υπάρχουν προτεραιότητες που θα αφαιρούσατε ή θα προσθέτατε και γιατί;
3) Υπάρxουν μέτρα που θα προσθέτατε ή θα αφαιρούσατε και γιατί;
Η διαβούλευση έκλεισε με την αποτύπωση των προτάσεων των πολιτών και με μια πολύ σύντομη αναφορά στα επόμενα στάδια του ΣΒΑΚ.

Επόμενα Βήματα

Τα κριτικά σημεία και οι συσχετιζόμενες με αυτά προτάσεις που αναδείχθηκαν από τους κατοίκους σχετικά με την διατύπωση μέτρων και προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω το έργο της ομάδας εργασίας του ΣΒΑΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός.
Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση.
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα στάδια του έργου και τις ανοιχτές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Κατάλογος φορέων και κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση:

1. Δημοτική Αρχή Θήβας
2. Άλλες Δημοτικές Παρατάξεις της Θήβας
3. Εμπορικός Σύλλογος Θήβας
4. Ένωση ιδιοκτητών ραδιοταξί Θήβας
5. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θήβας
6. Γραφείο Τύπου Δήμου Θήβας
7. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας
8. Άλλοι επαγγελματίες και κάτοικοι

Για περαιτέρω ενημέρωση και επικοινωνία

Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω:
  • της ιστοσελίδας του έργου: https://thiva.sump.gr/
  • του FB group: https://www.facebook.com/groups/thiva.sump
  • των ενημερωτικών δελτίων (Newsletter) που στέλνει η ομάδα έργου του ΣΒΑΚ (εφόσον εγγραφείτε σε αυτά
    διαμέσου της ιστοσελίδας)
Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το ΣΒΑΚ μπορείτε να αποστείλετε email στο thiva.sump@gmail.com ή να καλέσετε στο τηλ 2107710979.
Υπεύθυνος Διαβούλευσης: Κοσμάς Αναγνωστόπουλος